نیمی از مواد تشکیل دهنده راه شیری، منشأ فراکهکشانی دارد
طبق پژوهشهای جدید، کهکشانها مقدار زیادی ماده مبادله میکنند، و نیمی از موادی که کهکشان راه شیری را بهوجود آورده است، ممکن است در کهکشان دیگری تشکیل شده باشند
همه ما از مواد بر جای مانده از ستارهها ساخته شدهایم و بعضی از این مواد مسیری طولانی تا اینجا طی کردهاند. طبق پژوهشهای جدید، کهکشانها مقدار زیادی ماده مبادله میکنند، و نیمی از موادی که کهکشان راه شیری را بهوجود آورده است، ممکن است در کهکشان دیگری تشکیل شده باشند.
پژوهشگران در دانشگاه نورث وسترن به کمک شبیهسازی با ابررایانه، متوجه شدند انتقال بین کهکشانی ماده، نقش عمدهای در جذب مواد جدید از سوی کهکشانها ایفا میکند. این پژوهش که در ماهنامه انجمن سلطنتی نجوم (Royal Astronomical Society) منتشر شده، نشان میدهد که بادهای قوی کهکشانی، عامل این جابهجایی در فضا هستند.
انفجار ابرنواخترها بادهای کهکشانی را بهوجود میآورد که با سرعت چند صد کیلومتر در ثانیه پیش میروند، بنابراین انتقال بین کهکشانی میلیاردها سال به طول میانجامد. این شبیهسازی نشان میدهد که ممکن است مواد مسافتی تا یک میلیون سال نوری طی کرده باشند، و اینکه این مواد از کهکشانی کوچک به کهکشانی بزرگتر میروند، مانند راه شیری.
پروفسور کلاد-آندره (Claude-Andre)، از کالج علوم و هنر وینبرگ در بیانهای گفت: «این پژوهش درک ما را از چگونگی شکلگیری کهکشانها پس از انفجار بزرگ متحول میکند. نظریه جدید نشان میدهد که منشا نیمیاز اتمهای اطراف ما –که شامل منظومه شمسی، سیاره زمین و هرکدام از ما میشود- کهکشان خودمان نیست بلکه از سایر کهکشانهای است که تا یک میلیون سال نوری از ما فاصله دارند.»
یافتههای به دست آمده از شبیهسازی جدید بسیار جالب است و پیشبینیهای قابل مشاهدهای را ارائه میدهد. گروه درنظر دارد با سایر ستارهشناسان همکاری کند و از تلسکوپهایی مانند هابل استفاده کنند تا بفهمند که آیا انتقال بین کهکشانی واقعا اتفاق میافتد و با پیشبینیهای شبیهسازیها مطابقت دارد یا خیر.
دنیل انگلس-آلکازار (Daniel Angles-Alcazar) از مرکز اخترفیزیک نورث وسترن که این پژوهش را رهبری میکند اضافه کرد: «با دانستن مقدار ماده فراکهکشانی که ما را تشکیل داده است، میتوانیم خودمان را مسافران فضایی یا مهاجران برونکهکشانی در نظر بگیریم. احتمالا مقدار زیادی از ماده کهکشان راه شیری قبل از اینکه بادهای قوی آنها را برانند، در کهکشانهای دیگر بوده است. سپس فضای میان کهکشانی را پیموده و در نهایت خانه جدیدش را در راه شیری پیدا کرده است.»
تکامل کهکشانی بسیار آشفته است؛ کهکشانها با همدیگر برخورد میکنند، ادغام میشوند و یکدیگر را به اطراف پرتاب میکنند. ممکن است بهزودی انتقال میان کهکشانی به اندازه فرایند تشکیل کهکشانها مهم قلمداد شود.
آیدا رضایی/ مجله نجوم
منبع: iflscience.com
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.