• 1395/09/07 - 17:53
  • زمان مطالعه : 1 دقیقه
کالبدشکافی اخترشناسان از ستاره‌ای مرده:

نمای تازه‌ تلسکوپ فضایی هابل از سحابی خرچنگ منتشر شد

دانشمندان مؤسسۀ تلسکوپ فضایی هابل، یکشنبه هفتم آذر نمای تازه‌ای از سحابی خرچنگ (M1) منتشر کردند که در آن درخشش اسرار‌آمیز ستاره‌ای مرده، که مدت‌ها پیش دچار انفجار ابرنواختری شده است، دیده می‌شود.





دانشمندان مؤسسۀ تلسکوپ فضایی هابل، یکشنبه هفتم آذر نمای تازه‌ای از سحابی خرچنگ (M1) منتشر کردند که در آن درخشش اسرار‌آمیز ستاره‌ای مرده، که مدت‌ها پیش دچار انفجار ابرنواختری شده است، دیده می‌شود. در مرکز این سحابی، قلبی نهفته است که با ضرباهنگ دقیقی می‌تپد. این قلب، هستۀ فروریختۀ ستاره ای است که ستارۀ نوترونی نام دارد و در آن جرمی برابر جرم خورشید در کره‌ای فوق‌العاده متراکم، فشرده شده که فقط چند کیلومتر قطر دارد و 100 میلیارد بار محکم‌تر از فولاد است. ستارۀ نوترونی که به علّت تپش‌هایش به تپ‌اختر نیز موسوم است، جرم ستاره‌مانندی است که در نزدیکی مرکز تصویر دیده می‌شود. این ستاره در هر ثانیه 30 بار به دور خود می‌چرخد و میدان مغناطیسی بسیار قدرتمند چرخان آن میدان الکتریکی با ولتاژ یک تریلیون ولت ایجاد می‌کند. از این ناحیه پرانرژی، امواجی منتشر می‌شود که حلقۀ در حال گسترشی تشکیل می‌دهند؛ این ناحیه، در سمت راست و بالای تپ‌اختر واضح‌تر از قسمتهای دیگر قابل مشاهده است.



گاز داغ این سحابی در طول طیف الکترومغناطیسی از امواج رادیویی تا پرتوهای ایکس تابش می‌کند. نوردهی‌های هابل برای این عکس به‌صورت سیاه و سفید و در نور مرئی بوده است. این نوردهی‌ها را دوربین پیشرفتۀ نقشه‌برداری هابل به مدت 200 دقیقه در بازه زمانی، بین دی 1390 تا شهریور 1391 انجام داده و رنگ‌ها بعداً اضافه شده است. ظاهر سبزرنگ سحابی در تصویر ناشی از وسیع بودن گسترۀ طول‌موج فیلتر در دوربین مورد استفاده است.



این سحابی آنقدر پرنور است که در تلسکوپ‌های آماتوری هم قابل مشاهده است و در فاصلۀ 6500 سال نوری در صورت فلکی ثور قرار دارد.



 



مترجم: کیارا عباس‌زاده اقدم / مجله نجوم



ویراستار: منا رجبیه‌ فرد



منبع: hubblesite.org



  • گروه خبری : اخبار سایت,خارجی
  • کد خبر : 688
کلمات کلیدی