دورترین تصویر گرفته شده با اشعه ایکس، سیاهچاله های بیشماری را ثبت کرده است
شکار سیاهچالهها با اشعه ایکس
تعداد بسیار زیادی سیاهچاله پرجرم در تصویر جدید رصدخانه چاندرا مشخص است و ستاره شناسان می گویند این ژرفترین تصویر از آسمان است که تا به امروز با اشعه ایکس گرفته شده است
تعداد بسیار زیادی سیاهچاله پرجرم در تصویر جدید رصدخانه چاندرا مشخص است و ستاره شناسان می گویند این ژرفترین تصویر از آسمان است که تا به امروز در پرتو ایکس گرفته شده است.
تراکم این غول های نورانی در مرکز تصویر بی سابقه است؛ بطوری که با تجمع پنج هزار سیاهچاله پر جرم در فضایی به اندازه ماه کامل، یا پراکندگی یک میلیارد از آنها در گستره آسمان شب معادل است.
با همین عکس فوقالعاده می توان به مطالعه نخستین روزهای پیدایش سیاهچالهها در عالم پرداخت و چگونگی تحول آنها را در طول میلیاردها سال دنبال کرد.
این، دورترین تصویر فضایی مشاهده شده است که حاصل بیش از 7 میلیون ثانیه نوردهی است. این داده ها نشان میدهد رشد سیاهچالهها در طول میلیونها سال ادامه داشته و اندکی پس از مهبانگ آغاز شده است.
این تصویر اطلاعات حاصل از 80 روز فعالیت رصدخانه فضایی پرتو ایکس چاندرا (متعلق به ناسا را) در خود دارد و محدودهای به وسعت 8.5 سال نوری را پوشش میدهد. از هر 10 جرم قابل مشاهده در این تصویر، حدود 7 مورد سیاهچالههای ابرپرجرم هستند که در قلب کهکشان ها جا خوش کردهاند و جرمشان بین 100هزار تا 10 میلیارد برابر جرم خورشید است.
تلسکوپ چاندرا موقعیت این سیاهچالهها را از روی تابشهای ایکس گسیل شده از ماده در حال چرخش به گرد افق رویداد سیاهچالهها آشکار کرده است. جایی که در ورای آن هیچ چیزی، حتی نور هم نمیتواند از آن فرار کند.
شناسایی سیاهچاله ها در جهان آغازین کار بسیار دشواری است. زیرا بسیار دور هستند و تنها زمانی تابش می کنند که فعالانه مادهای را به سوی خود جذب کنند. با مشاهدات کافی، می توان تعداد بیشتری از سیاهچالههای درحال رشد را یافت و مطالعه کرد که بنظر می رسد برخی از آن ها تنها مدت کوتاهی پس از مهبانگ ظاهر شدهاند.
این یافتهها میتواند به ارائه توضیحی برای این راز کیهانی کمک کند: جمعیت سیاهچالههای ابرپرجرم چگونه درعالم اولیه به وجود آمد؟
مترجم: آیدا رضایی/ مجله نجوم
منبع: space.com