• 1396/01/01 - 16:51
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

ستاره‌ای با نزدیک‌ترین مدار به دور یک سیاه‌چاله رصد شد

اخترشناسان به‌تازگی شواهدی از ستاره‌ای یافتند که تنها در مدت نیم ساعت به دور یک سیاهچاله می‌گردد. این نزدیک‌ترین مدار شناخته‌شده ستاره‌ای به دور یک سیاهچاله تا به امروز است



اخترشناسان به‌تازگی شواهدی از ستاره‌ای یافتند که تنها در مدت نیم ساعت به دور یک سیاهچاله می‌گردد. این نزدیک‌ترین مدار شناخته‌شده ستاره‌ای به دور یک سیاهچاله تا به امروز است.

به گزارش مجله نجوم به نقل از phys.org، ستاره‌ کشف شده در خوشه‌ی ستاره‌ای کروی توکان ۴۷ در صورت فلکی توکان قرار دارد که با نام ان‌جی‌سی ۱۰۴ نیز شناخته می‌شود. این خوشه‌ ستاره‌ای یکی از پرتراکم‌ترین خوشه‌های شناخته شده است که در فاصله‌ حدودی ۱۴ هزار و ۸۰۰ سال نوری از زمین در کهکشان راه شیری قرار دارد.



این ستاره با همکاری و مشارکت دو تلسکوپ فضایی و یک تلسکوپ زمینی کشف شده است؛ دو تلسکوپ فضایی چاندرا و نوستار (NuSTAR سرواژه Nuclear Spectroscopic Telescope Array ) که هر دو در طول موج ایکس رصد می‌کنند و متعلق به اداره‌ ملی هوانوردی و فضایی ایالات متحده (ناسا) هستند و تلسکوپ رادیویی Australia Telescope Compact Array (به معنی تلسکوپ آرایه‌ فشرده استرالیا) که در جنوب شرق استرالیا قرار دارد.



ستاره‌ کشف‌ شده به همراه سیاه‌چاله‌ای که به‌دور آن می‌گردد یک سامانه‌ ستاره‌ دوتایی‌اند. اخترشناسان سال‌ها پیش از وجود این سامانه‌ ستاره‌ای اطلاع داشتند ولی نمی‌دانستند که ستاره‌ دوم یک سیاه‌چاله است. در سال ۱۳۹۴ گروهی از محققان دریافتند که این سامانه دوتایی یک سیاه‌چاله دارد که مواد ستاره‌ همراه خود را می‌بلعد. رصدهای بعدی با تلسکوپ چاندرا نشان داد که دوره‌ تناوب تابش پرتوی ایکس از این سامانه‌ ستاره‌ای تنها ۲۸ دقیقه است. یعنی ستاره در هر ساعت دو بار به دور سیاه‌چاله می‌گردد. چرا این سیاه‌چاله، ستاره همدمی به این نزدیکی دارد سوالی است که محققان هنوز پاسخ کاملی برای آن ندارند.

طیف‌نگاری‌های انجام‌گرفته وجود مقدار زیادی اکسیژن در ستاره را نشان می‌دهد و به ‌احتمال زیاد این ستاره یک کوتوله سفید است. پس این سامانه‌ ستاره‌ای از یک کوتوله‌ی سفید و یک سیاه‌چاله تشکیل شده است که فاصله‌ آن‌ها فقط دو و نیم برابر فاصله سیاره زمین تا ماه است. به دلیل نزدیکی زیاد، مواد از کوتوله‌ سفید جدا شده و به صورت صفحه‌ای چرخان به سیاه‌چاله می‌پیوندند. محققان فکر می‌کنند ده‌ها میلیون سال است که این وضعیت ادامه داشته است و کوتوله‌ سفید بخش زیادی از مواد خود را از دست داده است. بررسی محققان نشان می‌دهد به احتمال زیاد این کوتوله‌ سفید به گردش دور سیاه‌چاله ادامه خواهد داد و هیچ‌گاه با سیاه‌چاله ترکیب نمی‌شود و یا از هم نمی‌پاشد.



ترجمه: محمد عادل‌پور/مجله نجوم

ویراستار: احسان یوسفی

منبع: phys.org



 



 



 



توجه:


بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید می‌کنند، در دیگر رسانه‌های مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.


در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.


  • گروه خبری : اخبار سایت,خارجی
  • کد خبر : 814
کلمات کلیدی