کشف گسیل همزمان امواج رادیویی و امواج الکترومغناطیس از یک منبع:
رمزگشایی از امواج رادیویی اسرارآمیز
امواج رادیویی، همواره اخبار شگفت آور متنوعی از اعماق فضا به ما می رسانند. اما مورد اخیر در نوع خود شگفتانگیزترین است. پژوهشگران، 30 آبان امسال در مقالات نشریه علمی استروفیزیکال ژورنال لترز اعلام کردند که ممکن است امواج گاما نیز همراه این تشعشعات باشد. این نخستینبار است که فوتونهای پرانرژی به همراه انفجار سریع رادیویی مشاهده شده است. ا
امواج رادیویی، همواره اخبار شگفت آور متنوعی از اعماق فضا به ما میرسانند. اما مورد اخیر در نوع خود شگفتانگیزترین است. پژوهشگران، 30 آبان امسال در مقالات نشریه علمی استروفیزیکال ژورنال لترز (Astrophysical Journal Letters) اعلام کردند که ممکن است امواج گاما نیز همراه این تشعشعات باشد. این نخستینبار است که فوتونهای پرانرژی به همراه انفجار سریع رادیویی (به اختصار FRB سرواژۀ (Fast radio burst مشاهده شده است. اگر امواج گاما از همان جایی که امواج رادیویی گسیل میشوند آمده باشند، میتوانیم نتیجه بگیریم که این منابع انرژی یک میلیون بار قوی¬تر از آن چیزی هستند که ما قبلاً فکر میکردیم.
اولین بار سال 1386 بود که دانشمندان به مطالعۀ انفجار سریع رادیویی علاقهمند شدند؛ در آن سال، 18 مورد از این پدیده مشاهده شد. جالب است بدانیم که در این پدیده، تنها موجی گذرا به میزان چند میلی ثانیه در آسمان رؤیت می شود. منبع اصلی این تشعشعات شاید میلیاردها سال نوری از ما دور باشد.
تاکنون این مورد که امواج رادیویی و امواج الکترومغناطیس از یک منبع ارسال شوند، مشاهده نشده بود. یکی از پژوهشگران درباره اهمیت این یافته میگوید: «امواج گاما همراه با انفجارهای سریع رادیویی به طرز باورنکردنی برای اخترشناسان مهم است.»
تابش امواج رادیویی و گاما از یک مرکز ممکن است علل مختلفی داشته باشد؛ از جملۀ این دلایل میتوان به امواج متناوب تپاخترها (هستهای که به سرعت در حال چرخش به دور خود در ستارگانی است که در پایان مراحل تحول و تکامل خود هستند) و موارد دیگر اشاره کرد. البته این دلایل شاید در مورد اخیر، به علّت میزان امواج گاما، چندان قطعی نباشد.
نشریه ساینس نیز بتازگی اعلام کرد انفجار دیگری در 27 آبان به علّت درخشندگی اعجابانگیزش ثبت شده است. درخشش به قدری بوده است که جزئیات دقیقی دربارۀ میدان مغناطیسی بین کهکشانها به پژوهشگران میدهد.
مترجم: حسام وکیل/ مجله نجوم
ویراستار: منا رجبیه فرد
منبع: sciencenews.org