رصد دو سیاهچاله غولپیکر که بهدور هم میگردند
در مجموعهای از مشاهدات جدید، ستارهشناسان از امواج رادیویی برای مشاهده دو سیاهچاله بسیار پرجرم که بهدور یکدیگر گردش میکنند، استفاده کردند. این کشف که با مشاهدات امواج گرانشی همراه شده است، راهی کاملا جدید در بررسی سیاهچالهها پیش پای اخترشناسان نهاده است
در مجموعهای از مشاهدات جدید، ستارهشناسان از امواج رادیویی برای مشاهده دو سیاهچاله بسیار پرجرم که بهدور یکدیگر گردش میکنند، استفاده کردند. این کشف که با مشاهدات امواج گرانشی همراه شده است، راهی کاملا جدید در بررسی سیاهچالهها پیش پای اخترشناسان نهاده است.
گروه از آرایه رادیویی (VLBA) برای بررسی کهکشان 379+0402، در فاصله 750 میلیون سال نوری از زمین، استفاده کرده است. این کهکشان، انتخابی عالی برای این تحقیق بود چراکه احتمال میرفت دو سیاهچاله غول پیکر حاصل از ادغام کهکشانی داشته باشد. از سال 2003/1382، گروه درحال مشاهده این سیاهچالهها بود و سرانجام توانست تایید کند که این دو بهدور یکدیگر میگردند. این کشف، در نشریه اخترفیزیک (Astrophysical Journal) گزارش شد.
پروفسور گرگ تیلور (Greg Tylor) از دانشگاه نیومکزیکو، در بیانیهای گفت: «ما مدتها بهدنبال پیدا کردن سیاهچالههای عظیم اینچنینی در فضا بودیم که درنتیجه ادغام دو کهکشان بهوجود آمدهاند. با این که ما در تئوری میدانستیم چنین اتفاقی میافتد، تابهحال کسی آن را ندیده بود.»
این دو سیاهچاله در مجموع 15 میلیارد برابر خورشید ما جرم دارند و حتی نسبت به سیاهچاله بسیار پرجرم مرکز کهکشان راه شیری که 4 میلیون برابر خورشید جرم دارد، سنگین وزن محسوب میشوند. این سیاهچالهها 23 سال نوری از هم فاصله دارند و هر 24000 سال یکبار، بدور یکدیگر گردش میکنند. این موضوع روشن میکند که چرا 14 سال طول کشید تا گروه نحوه دورانشان را مشخص کند.
پروفسور راجر رومنی (Roger W.Romani) از دانشگاه استنفورد افزود: «اگر حلزونی را که 1 سانتی متر در ثانیه حرکت میکند، روی سیاره تازه کشف شده مشابه زمین که بهدور پروکسیما قنطورس میچرخد -با 4/243 سال نوری فاصله- تصور کنید، درکی از حرکت زاویهای این پدیده که ما مشاهده کردهایم، پیدا میکنید.»
مشاهده این دو سیاهچاله تا پنج سال دیگر ادامه خواهد داشت چراکه سیاهچالههای غول پیکر نقش مهمی در تکامل کهکشانها ایفا میکنند و پژوهشهایی مانند این برای روشن شدن زوایای تاریک کیهان ضروری هستند.
آیدا رضایی/ مجله نجوم
منبع: iflscience.com
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.