• 1396/03/09 - 23:36
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

خورشیدگرفتگی کلی ۲۰۱۷؛ فرصتی برای اجرای آزمایش‌های علمی متعدد

خورشیدگرفتگی کلی که در تاریخ ۲۱ آگوست ۲۰۱۷/ ۳۰ مرداد ۱۳۹۶ رخ خواهد داد، فرصت مناسبی برای ساکنین امریکای شمالی فراهم می‌کند تا آزمایش‌هایی علمی متعددی عمدتاً زیر نظر دانشگاه ای‌پی‌اس‌یو (APSU سرواژۀ Austin Peay State University) و پروژه‌های علوم شهروندی اجرا کنند.


خورشیدگرفتگی کلی که در تاریخ ۲۱ آگوست ۲۰۱۷/ ۳۰ مرداد ۱۳۹۶ رخ خواهد داد، فرصت مناسبی برای ساکنین امریکای شمالی فراهم می‌کند تا آزمایش‌های علمی متعددی را زیر نظر دانشگاه ای‌پی‌اس‌یو (APSU سرواژۀ Austin Peay State University) و پروژه‌های علوم شهروندی اجرا کنند. 



 





 



یکی از این آزمایش‌ها، سی‌ای‌تی‌ای (CATE سرواژۀ Citizen Continental America Telescope Eclipseنام دارد که هدف آن بررسی تاج خورشید است. در این آزمایش، ۶۰ تلسکوپ مشابه مجهز به دوربین‌های دیجیتال در مسیر خورشیدگرفتگی در مناطق مختلف قرار خواهند گرفت و هرکدام در بهترین حالت خورشیدگرفتگی را در مدت دو دقیقه و ۴۰ ثانیه رصد خواهند کرد. پس از اتمام این آزمایش، با به هم متصل کردن تصاویر گرفته شده تغییرات جوی خورشید در طول مدت ۹۰ دقیقه به ثبت خواهد رسید و برای نخستین بار دینامیک پلاسمای تاج درونی خورشید بررسی خواهد شد.



یکی دیگر از آزمایش‌ها، به منظور بررسی فرکانس نویزهای رادیویی وی‌ال‌اف (VLF سرواژۀ Very Low Frequency) در محدودۀ ۳۰۰ هرتز تا ۱۲ هزار هرتز خواهد بود تا از تأثیر سایۀ ماه در شرایطی متفاوت با حالت عادی بهره گرفته شود و داده‌هایی دقیق به دست آید.



با توجه به اینکه شواهدی وجود دارد که خورشیدگرفتگی بر رفتار حیوانات تأثیر می‌گذارد، برای بررسی چگونگی تأثیرهای احتمالی ناشی از نبود روشنایی و افت دمای ناگهانی در طول این خورشیدگرفتگی تحقیق‌هایی بر گونه‌های متفاوت حیوانات با همکاری شهروندان صورت خواهد گرفت.



مهم‌ترین آزمایشی که تابه‌حال در هنگام خورشیدگرفتگی انجام شده، آزمایش اثبات یکی از پیش‌بینی‌های نظریۀ نسبیت عام اینشتین بوده است؛ یعنی اثر گرانشی و خمیدگی فضازمان در نوری که از ستاره به ناظر می‌رسد و باعث می‌شود مکان واقعی با مکانی که رصدگر ثبت می‌کند دارای تفاوت باشد. این آزمایش را که آرتور ادینگتون در سال ۱۹۱۹/۱۲۹۷ انجام داد، باعث شهرت ناگهانی آلبرت اینشتین شد. حال پس از گذشت حدود یک قرن، برای بررسی دوبارۀ این پدیده در این خورشیدگرفتگی دان برانز امیدوار است نخستین فردی باشد که نظریۀ نسبیت عام اینشتین را به روش فاینلی فروندلیچ (Finlay-Freundlich method) اثبات می‌کند. فاینلی فروندلیچ، دانشمندی بود که در اندازه‌گیری انحراف مداری عطارد _که یکی دیگر از پیش‌بینی‌های نظریۀ نسبت عام است_ نقش داشت. او همچنین برای گسترش اعتبار و اهمیت این نظریه از دیدگاه سایر دانشمندان تلاش‌های بسیاری انجام داد؛ با وجود آنکه، خودش به اینشتین اعتراف کرده بود که بسیاری از فرمول‌بندی‌هایش را همانند سایرین درک نمی‌کند.



 



مترجم: سارا مطلبی/ مجله نجوم



ویراستار: منا رجبیه فرد



منبع: مجلۀ آسترونومی



 



توجه:


بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید می‌کنند، در دیگر رسانه‌های مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.


در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.

  • گروه خبری : اخبار سایت,خارجی
  • کد خبر : 890
کلمات کلیدی