جستوجوی حیات در دنیاهای ورای منظومه شمسی
تا به امروز سیارهای فراخورشیدی بهنام ولف-1061 (Wolf 1061) را یافتهایم که قابل سکونت است و به دور ستارهای می چرخد که فقط 14 سال نوری با ما فاصله دارد.
همچنان که ما بهدنبال یافتن دنیاهای قابل سکونت در فراسوی منظومه شمسی هستیم، گزینههای نزدیک و نزدیکتری را پیدا میکنیم. حتی سیاره فراخورشیدی سنگی کوچکی وجود دارد که در «منطقه قابل سکونت» ستاره پروکسیما- قنطورس واقع شده است؛ جایی در همسایگی یک کوتوله سرخ. اما ما از این هم فراتر رفتهایم؛ ستاره شناسان شروع به شناسایی دنیاهای جدید و شگفتانگیزی کردهاند تا در آینده با نسل جدید تلسکوپهای پیشرفته در زمین و فضا، بتوانن نگاه دقیقتری به این سیارههای ناشناخته بیندازند.
تا به امروز سیارهای فراخورشیدی بهنام ولف-1061 (Wolf 1061) را یافتهایم که قابل سکونت است و به دور ستارهای می چرخد که فقط 14 سال نوری با ما فاصله دارد؛ مسافتی که عملا در بازه همسایگی ما در کهکشان راه شیری قرار دارد. سه سیاره فراخورشیدی به عنوان میزبان شناخته شده اند، ولف-1061 هدف جالب توجهی برای تلسکوپ فضایی جیمز وب ناسا است که قرار است تا سال 1397/ 2018 در مدار زمین قرار گیرد. در آن زمان از تلسکوپ جیمزوب در طول موج فروسرخ برای تشخیص اجزای جو در دنیاهایی که احتمال حیات در آنها میرود استفاده خواهیم کرد. پروژههای دیگر اینچنینی نیز در حال انجامند؛ مانند ماهواره بررسی سیاره فرازمینی گذری (TESS)، ماهواره تشخیص سیاره فرازمینی (CHEOPS) و ماموریت گذر سیارهای و نوسانات ستارهها (PLATO) که تا حد زیادی از تحقیقات پیشرفته صورت گرفته، برای بررسی امکان حیات در جهانهای دور بهره مند شدهاند.
تصور میشود سیارههای فراخورشیدی در مناطق قابل سکونت (مانند ولف-1061)، بسیار سردتر یا گرمتر از آن باشند که آب مایع قابلیت جاری بودن روی آنها را داشته باشد. در زمین، جایی که آب باشد زندگی وجود دارد و اگر آب در مکانی دیگر نیز پیدا شود، احتمال پیدا شدن حیات نیز وجود خواهد داشت. این استدلال اصلی ماست، اما عوامل بسیار دیگری وجود دارند که امکان شکلگیری حیات در سیارهای را تعیین میکنند. بنابراین اگر ما بتوانیم جو سیارههای فراخورشیدی را تشخیص دهیم، احتمال دارد روزی قادر به شناسایی مواد شیمیایی باشیم که حاوی هرگونه اطلاعاتی درمورد «نشانگرهای زیستی» باشند. از آنجا که ولف-1061 میزبان سیاره فراخورشیدی سنگی کوچکی در کمربند حیات خود است، از نزدیکترین مکان های است که میتوانیم در آن نشانهای از حیات را پیدا کنیم.
مترجم: آیدا رضایی/ مجله نجوم
ویراستار: کاظم کوکرم
منبع: phys.org
توجه:
بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید میکنند، در دیگر رسانههای مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.
در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.