تصمیم محققان برای تماس با پروکسیما قنطورس بی
همۀ ما دربارۀ SETI (جستوجو برای هوش فرازمینی) شنیدهایم. پژوهشی علمی است که در میان امواج رسیده از فضا، که ممکن است از سوی موجودات هوشمند کیهانی ارسال شده باشند، به دنبال الگوهای منظم و منحصر به فردی میگردد. اما یک گروه بینالمللی به نام METI (به اختصار، ارسال پیام به هوش فرازمینی) قصد دارند پیامی را از زمین ارسال کنند. مدیر سابق پروژۀ ستی، Douglas Vakoch، در حال راهاندازی پروژۀ متی با نزدیکترین سیارۀ فراخورشیدی به زمین، یعنی پروکسیما قنطورس است.
همۀ ما دربارۀ SETI (جستوجو برای هوش فرازمینی) شنیدهایم. پژوهشی علمی است که در میان امواج رسیده از فضا، که ممکن است از سوی موجودات هوشمند کیهانی ارسال شده باشند، به دنبال الگوهای منظم و منحصر به فردی میگردد. اما یک گروه بینالمللی به نام METI (به اختصار، ارسال پیام به هوش فرازمینی) قصد دارند پیامی را از زمین ارسال کنند. سرپرست سابق بخش ساخت پیام میانستارهای پروژۀ ستی، Douglas Vakoch، در اندیشۀ تماس با نزدیکترین سیارۀ فراخورشیدی به زمین، یعنی پروکسیما قنطورس است.
اما چرا پروکسیما قنطورس؟
پروکسیما قنطورس، نزدیکترین سیاره به منظومۀ خورشیدی ماست و رفت و برگشت به آن در کوتاهترین زمان ممکن خواهد بود؛ از طرفی احتمال میرود که این سیاره قابل سکونت نیز باشد. فرانک دریک، کارل ساگان و چند نفر دیگر در سال ۱۳۵۳ پیامی در قالب گرافیکی دربارۀ حقایق علمی، در کدی که به راحتی قابل فهم بود، به منظور اعلام وجود ما به فضا ارسال کردند. به گفتۀ وکاچ، پیامی که ارسال میشود باید قابلفهم باشد و به زبان جهانی نوشته شود نه انگلیسی یا سواحیلی. ازاینرو، ما با ریاضیات آغاز میکنیم زیرا به نظر میرسد که دانشمندان در هر جهانی احتمالاً باید حداقل اصول ریاضی را بدانند.
تصویر بالا كد گرافیکیای است که ساگان و همكارانش در سال ۱۳۵۳ تهيه كردند
سؤالی که وجود دارد این است که چرا ما باید موقعیت خود را به بیگانگان اعلام کنیم، درحالیکه ممکن است به ما حمله کنند. از جمله چیزهایی که هاوکینگ در سالهای اخیر گفته است، خطرات تماس با بیگانگان است. ما هیچ چیز درمورد هدف و تواناییهای ETI نمیدانیم، ممکن است آنها دوست و یا دشمن ما باشند. بااینحال، وکاچ مخالف این ایده است که ما نباید موقعیتمان را اعلام کنیم. زیرا به عقیدۀ او حضور ما تقریباً شناخته شده است و برای بعضی از تمدنها دانستن اینکه ما کجائیم شاید کافی نباشد و ممکن است آنها منتظر نشانهای از تلاش ما برای برقرار ارتباط باشند. بسیاری از مردم از پروژۀ متی هراس دارند اما هر تمدنی که توانایی سفر بین ستارهها را داشته باشد، از طریق امواج رادیویی و تلویزیونی سیارۀ زمین امکان دارد پی به وجود ما ببرد.
ستارهشناس و عضو سابق مؤسسۀ ستی، Lucianne Wlkowicz، میگوید:«فکر نمیکنم ارتباط با سیارات نزدیک ستارگان اتفاق بدی باشد اما فکر میکنم که نباید این تصمیم، یک طرفه و از سوی گروهی از دانشمندان باشد، فارغ از حسن نیت آنها. در پروژۀ متی گروهی از دانشمندان باهوش و علاقهمند دور هم جمع شدهاند و سعی دارند که با نوع بشر به خوبی رفتار کنند. اما فعالیت آنها بخش کوچکی از سیارۀ ما را به بیگانگان نشان میدهد و عواقب تصمیمات این گروه کوچک، همۀ ما را تحت تأثیر قرار خواهد داد.»
مترجم: ریحانه رادی/ مجله نجوم
ویراستار: منا رجبیه فرد
منبع: astronomy.com