محققان ژاپنی مشاهده کردند:
ابرهای ساکن شگفتانگیز در جو سیاره زهره
محققان ژاپنی ابرهای شگفتانگیزی در جو سیارۀ زهره مشاهده کردهاند که درون ابرهایی دیگر که با سرعت سرسامآور صد متر بر ثانیه حرکت میکنند، ساکن سرجای خود ایستادهاند.
محققان ژاپنی ابرهای شگفتانگیزی در جو سیارۀ زهره مشاهده کردهاند که درون ابرهایی دیگر که با سرعت سرسامآور صد متر بر ثانیه حرکت میکنند، ساکن سرجای خود ایستادهاند.
به گزارش مجله نجوم به نقل از وبگاه اسپیس، فضاپیمای ژاپنی آکاتسوکی (Akatsuki) که دور سیارۀ زهره میگردد و فعالیتهای جوی آن را رصد میکند، تصاویری از جو این سیاره ارسال کرده است که باعث شگفتی محققان شده است. در این تصاویر، ابرهای ساکن شگفتانگیزی دیده شدهاند که چندین روز پایدار بودهاند و سپس ناگهان محو شدهاند؛ این ابرها، در محدودهای ۱۰ هزار کیلومتری از جو فوقانی گسترش پیدا کردهاند.
محققان تصور میکنند امواج ایستای گرانشی در جو سیاره، توضیح مناسبی برای به وجود آمدن این ابرهاست. امواج ایستای گرانشی با امواج گرانشی که ساختار فضا-زمان به وجود میآید و نظریۀ نسبیت عام وجود آنها را توضیح میدهد، متفاوت هستند. امواج گرانشی در مرز بین جو و سطح سیاره ایجاد میشوند، جایی که نیروی گرانش با نیروی شناوری مقابله میکند. نمونۀ این امواج بر روی سیارۀ زمین نیز ایجاد میشوند. به وجود آمدن بادها بین اقیانوس و لایههای بالایی جو نمونهای از این امواج است. همچنین، بر فراز رشتهکوهها نیز امواج گرانشی ایجاد میگردد.
تصویر نشان میدهد که چگونه امواج گرانش میتوانند باعث ایجاد ابرهای ساکن در کنار ابرهایی شوند که با سرعت در حال حرکت هستند. منطقۀ مرتفعی که باعث ایجاد این امواج گرانشی در جو زهره شده آفرودیتترا (Aphrodite Terra برگرفته از نام آفرودیت الهۀ زیبایی در یونان) است که به اندازۀ قارۀ افریقا وسعت و تا پنج هزار متر ارتفاع دارد.
مدارگرد آکاتسوکی با ارسال این تصاویر نشان داد که هنوز فعالیتهای جوی سیارۀ زهره به طور کامل شناخته نشده است. این فضاپیما در سال ۱۳۸۹ به فضا پرتاب شده و در سال ۱۳۹۴ در مدار زهره قرار گرفته است.
مترجم: محمد عادل پور/ مجله نجوم
ویراستار: منا رجبیه فرد
منبع: space.com