ابرنواختر غیرعادی، ممکن است در حقیقت خوراک یک سیاهچاله باشد
در خرداد ۱۳۹۴، طی پروژه «بررسی خودکار تمام آسمان برای یافتن ابرنواخترها»، تابشی ناگهانی کشف شد که در ابتدا تصور بر این بود که یک انفجار ابرنواختری بسیار درخشان باشد. ابرنواختری که بر اساس تحلیلهای انجام شده، ۲۰۰ بار قدرتمندتر و ۲۰ مرتبه درخشندهتر از سایر هم نوعانش ظاهر شده بود.
در خرداد ۱۳۹۴، طی پروژه «بررسی خودکار تمام آسمان برای یافتن ابرنواخترها»، تابشی ناگهانی کشف شد که در ابتدا تصور بر این بود که یک انفجار ابرنواختری بسیار درخشان باشد. ابرنواختری که بر اساس تحلیلهای انجام شده، ۲۰۰ بار قدرتمندتر و ۲۰ مرتبه درخشندهتر از سایر هم نوعانش ظاهر شده بود. اما اندکی پس از کشف این پدیده که ASASSN-15lh نام گرفته، تلسکوپهای فضایی هابل و پرتو گامای سوییفت، این پدیده را با دقت بیشتری موشکافی نمودند. در ابتدا، مانند سایر ابرنواخترها کم نور شد، اما حدود سه ماه پس از پدیدار شدن، شدت تابش فرابنفش آن به ۵ برابر افزایش یافت؛ در حالی که در طیف نور مرئی همچنان در حال محو شدن بود.
به گفته پیتر براون از دانشگاه ای اند ام (A&M) تگزاس، بررسی دادههای هابل و سوییفت نشان میدهد که «این پدیده، شبیه به هیچ یک از ابرنواخترهایی که تا به حال کشف شده، نیست.»
در این میان، یک تیم پژوهشی دیگر احتمال تازهای را مطرح کرد: احتمال دارد که این پدیده درخشان، نه یک انفجار ابرنواختری، بلکه حاصل از همپاشی یک ستاره، توسط سیاهچالهای چرخان باشد.
نشانههای بسیاری دال بر وجود یک سیاهچاله چرخان وجود دارند. از جمله تغییر دمای جسم، ابرهای گازی باردار که آن (جسم) را احاطه کردهاند و مکان آن، که در قلب کهکشانی قدیمی و غیر فعال قرار دارد.
به گفته این پژوهشگران، چرخش سریع و جرم زیاد سیاهچاله، میتواند درخشندگی بالای ASASSN-15lh توجیه کند. هر چند ممکن است نه انفجار ابرنواختری و نه سیاهچالهای چرخان، برای توجیه پدیده مناسب نباشند، اما در حال حاضر بهترین توضیحهای ممکن هستند.
ترجمه: شیرین شاطر زاده
ویرایش: احسان یوسفی
منبع: newscientist