• 1396/02/17 - 22:41
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

آسمان در این هفته ، 19 تا 25 اردیبهشت 96

مانند هر دوشنبه ، با رویدادهای هفته پیش رو، در خدمت شما هستیم


شما را هر هفته به مهمانی آسمان دعوت کرده‌ایم...



با ما همراه باشید



مانند هر دوشنبه ، با رویدادهای هفته پیش رو، در خدمت شما هستیم.



بعد از گذشت پاسی از نیمه شب، سیاره زحل را به شکل نقطه‌ای نورانی در صورت فلکی قوس نظاره‌گر هستید. می‌توانید این سیاره حلقه‌ای را در سمت شرق و جنوب شرقی تا طلوع خورشید رصد کنید.





در این شب‌ها شاید ستاره‌ای نورانی و نارنجی رنگ در سمت شرق و جنوب توجه شما را جلب کرده باشد. این ستاره که به خرسبان معروف است، سماک رامح درخشان‌ترین ستاره صورت فلکی عوا (گاوران یا گاوچران) می‌باشد. اگر کمی از شهر دور شوید، با کم شدن آلودگی نوری شهر، می‌توانید این صورت فلکی را که به شکل یک بستنی قیفی یا بادبادک است، مشاهده کنید. ستاره سماک رامح در ته این بستنی قرار دارد و سر آن سمت شمال شرق را نشانه می‌رود. عوا بعد از غروب خورشید در سمت شرق آسمان است که تا طلوع خورشید آرام آرام  به سمت غرب، آسمان را می‌پیماید.



افسانه‌هایی برای این صورت فلکی بادبادک مانند گفته شده که بر طبق مدارک یونانی، عوا در اصل آرکاس، پسر زئوس و کالیستو بوده که آرکاس خیشی را برای شخم زدن زمین اختراع کرد و به گردن دو گاو نر انداخت. به اصرار مادرش، زئوس او را به همراه خیش خود برای همیشه در آسمان جاودانه کرد.



ستاره خیره‌کننده سماک رامح را می‌توانید با استفاده از دم خرس بزرگ بیابید. ستارگان پرنور دب اکبر مانند یک ملاقه یا آبگردان هستند که اگر قوسی که با دسته آبگردان مشخص می‌شود را 30 درجه ادامه دهید (5 برابر فاصله دو ستاره آخر دسته آبگردان) به ستاره درخشان گاوران می‌رسید.





دب اکبر که نام پارسی آن هفت اورنگ است، میزبان اجرام بسیار زیبایی از جمله کهکشان‌های خیره‌کننده‌ای است که رصد آنها در این شب‌ها خالی از لطف نیست. همان‌طور که در هفته گذشته خاطرنشان کردیم، فصل بهار، فصل کهکشان‌هاست. پس اگر فرصت آن را پیدا کردید که از آلودگی نوری شهرها فرار کنید و به دل کویر بروید، رصد پنج کهکشان مسیه این صورت فلکی را فراموش نکنید. مانند M81 و M82 که دو کهکشان بسیار زیبا با زاویه دید متفاوت هستند که می‌توانید با یک ابزار متوسط آنها را در یک میدان دید رصد کنید. فاصله آنها از ما 13 میلیون سال نوری است. M81 کهکشانی مارپیچی با هسته درخشان است اما M82 ساختار نامنظمی دارد. جالب است بدانید این دو کهکشان برخوردهایی با هم داشته‌اند که تاثیر زیادی بر شکل ظاهری امروزه‌شان داشته است.





24 اردیبهشت ماه، مقارنه ماه و زحل



در  24امین روز اردیبهشت، ماه میزبان سیاره زحل می باشد. زحل حدود ساعت 22:30 روز 23 اردیبهشت طلوع می‌کند و تا طلوع خورشید روز بعد در آسمان خودنمایی می‌کند. جدایی زاویه‌ای ماه و زحل در بامداد 24 اردیبهشت به کمترین مقدار خود یعنی 3/2 می‌رسد. این رویداد برای عکاسی مورد بسیار زیبایی است.





24 اردیبهشت ماه، گذر قمر آیو از مقابل مشتری



در بامداد روز یکشنبه شاهد گذر یکی از اقمار چهارگانه گالیله‌ای از مقابل مشتری هستیم. این گذر از ساعت حدود 12 شروع می‌شود و تا ساعت 2:20 ادامه دارد. ثبت این گذر تجربه خوبی برای علاقه‌مندان است؛ حتی عکاسی از این رویداد نیز توصیه می‌شود. سایه قمر آیو بر روی مشتری یکی از جاذبه‌های عکاسی این رویداد است.





 



گلبرگ بنی جمالی ، منجم آماتور



 



 



توجه:


بازنشر مطالبی که گروه تحریریه فضای مجازی ماهنامه نجوم دروبگاه، کانال تلگرام، اینستاگرام و ... تولید می‌کنند، در دیگر رسانه‌های مکتوب و مجازی، به شرط ذکر منبع و نام نویسنده یا مترجم بلامانع است.


در غیر این صورت بدیهی است حق پیگیری قانونی، مطابق با قانون حمایت از مؤلفین وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برای ماهنامه نجوم محفوظ خواهد بود.

  • گروه خبری : اخبار سایت,داخلی
  • کد خبر : 864
کلمات کلیدی